Meetings

Symposium

In 2016 (Public Corporation) Symposium of Japan Landslide Society

To utilize a landslide research and countermeasure technology for international cooperation.


”Purpose”
In recent years, international cooperation activity for developing countries by the society and society members has been activating. In 2014, Kansai Branch held a symposium of “Landslide technology development overseas”, and “disaster prevention technology globalization subcommittee” was set up in the society. Also, “slope measure project, overseas development of study and problem” of the academic journal special number (No.52-4) was published. Moreover, in the research presentation meeting (Yamagata convention) last year, the special session “international cooperation of Japan in connection with landslide disaster prevention” was held, where there were 14 announcements of case introduction in Honduras, Vietnam, Malaysia, Bhutan, Nepal, Sri Lanka and Ethiopia. What is interesting among these movements is that it ranged over many schemes such as the technical cooperation project of the Japan International Cooperation Agency (JICA), grant assistance, dispatch of individual specialists, global issues corresponding international science and technology cooperation (SATREPS), senior volunteers, Japan Overseas Cooperation Volunteers and small and medium-sized enterprises overseas development assistance projects, also carried out as part of the support by the NGO. It is expected in the future that the international cooperation in the application of such scheme of landslide study and measures technology of Japan will be carried out progressively and continuously. This symposium is held for the purpose of deepening the discussion of how to incorporate Japan’s landslide research and technology into the developing countries and how to connect to the social implementation.

”PROGRAM”
11:00 – 11:20 (20 minutes)
”To utilize a landslide research and countermeasure technology for international cooperation.”
Go Sato (Teikyo Heisei University)

11:20 – 12:00 (40 minutes)
”Japan’s way of contribution to international cooperation of landslide field.”
Toshiyuki Shimano (Japan International Cooperation Agency)

*12:00 – 12:45 (Lunch break)

12:45 – 13:15 (30 minutes)
”Global issues corresponding international science and technology cooperation (SATREPS) technical transfer through project, Vietnam”
Hirotaka Ochiai (National Institute of Forestry and Forest Products Research)

13:15 – 13:45 (30 minutes)
“Activities of slope disaster prevention technology globalization subcommittee”
Mituya Enokida (Chairman Japan Engineering Co., Ltd.)

13:45 – 14:15 (30 minutes)
“The overseas development example 1 of private enterprises, consultant (tentative name) Toshiaki Hosoda (Nippon Koei Co., Ltd.)

14:15 – 14:45 (30 minutes)
“About overseas technology transfer of the landslide countermeasure works using collecting wells and the result – An example of Honduras capital area landslide countermeasure work”
Shinji Utsuki (Ando Hazama Co., Ltd.)

14:45 – 15:05 (break)

15:05 – 16:05 (One hour)
General discussion
Hiroshi Fukuoka (Niigata University), Go Sato (Project program department)

16:10 – 16:50 (40 minutes)
Emergency Disaster Report on Kumamoto Earthquake